Filtreler:
Makinaya giren ışığın ilk temas ettiği yer, filtrelerdir. Objektifle birlikte; makinanın sensörüne giren ışığı, tam olarak kontrol edebilmemizi sağlarlar. İşlevsel özelliklerine göre kategori edilirler.
Filtre Çeşitleri:
-ND FİLTRELER; ND, natural density filters kelime grubunun kısaltmasıdır. Türkçe'ye, doğal yoğunluk filtreleri olarak çevrilmiştir. Objektiflerin önüne takılarak kullanılır. ND filtrenin amacı; makinaya girecek olan ışığın yoğunluğunu azaltmaktır. Daha açık bir söylemle; ışığın miktarını azaltmaya yarayan ekipmanlardır. Işık kaynağından gelen ışığın kelvin değerlerini değişime uğratmadan, şiddetini azaltırlar. Bu özellikleri sayesinde beyaz ayarı konusunda makinayı ve algımızı yanıltmazlar. ND filtreler, birbirlerinden ışığı geçirme oranlarına göre ayrılırlar. Bu oranlar yüzdelik olarak, %0.01 ile %80 oranında; diyaframa olan stop etkisi olarak ise; saniyenin 1/3 ü kadar ile 13 saniye arasındadır.
ND filtrelerin kullanım alanları ise; ışık kaynağının fazla olduğu ve pozlama süresinin uzun kullanılacağı yerlerdir. Kumlu ve karlı ortamlarda ışık fazla olur, çünkü; kum ve kar taneleri gelen ışığı çok iyi yansıtmaktadır. Göz hassasiyeti olan insanların karlı günlerde sıkıntı çekmesinin de nedeni budur. Ya diğer yandan direkt güneş ışığına maruz kalan fotoğraf çekimlerin de yüksek ışık kaynağından dolayı bu filtrelere ihtiyaç duymaktadır. Öte yandan, uzun pozlama çekimlerin de en büyük ihtiyacı bu ND filtrelerdir. (Tabi tripod ile birlikte.) Örneğin; tül gibi çıkacak bir şelale fotoğrafı ya da durgun, dümdüz bir deniz fotoğrafı çekmek için ND filtreye ihtiyaç vardır. Çünkü ND filtreler, makinaya giren ışığı azaltarak, bizim uzun pozlama yapabilmemizi sağlayacaktır.
ND filtre ve koyukaştırıcı etkisi.
ND filtrenin uzun pozlama imkanı vermesi.
-UV FİLTRELER; UV yani ultraviyole filtre. Genel olarak şeffaf renktedirler. Diyaframa yani ışık miktarına etkisi yoktur. Temel amacı; insan gözü için zararlı olan güneşin uv ışınlarından koruma sağlamaktır. Bu ışınlar filmli makinalarda filmlere de etki etmektedir. Diğer etkenleri ise; sisli havalarda sisin, fotoğraflara kısmen de olsa daha az etki etmesini sağlar.
UV filtrelerin en yaygın kullanım amaçları ise; piyasadaki en uygun fiyatlı filtre olmaları sebebiyle darbe ve çiziklere karşı objektif camını korumaktır.
-POLARİZE FİLTRELER; Profesyonel fotoğrafçılıkta en işlevsel filtrelerdendir. Temel amacı; ev, işyeri, otomobil camlarından gelen yansımaların giderilmesidir. Bunu da; ışığı, heryerden değil de istenilen yerden alarak sağlar. Bu sayede kompozisyon üstündeki yansımaları gidererek, temiz bir fotoğrafa ulaşmamızı sağlar.
Işık kaynaklarından polarize olan ışınlar, bir şekilde konu üstünde duruyorsa; polarize filtreyi takıp, döndürerek istenilen şekilde ayarlanabilir.
-RENKLİ EFEKT FİLTRELERİ; İsminden de anlaşılacağı üzere fotoğraflar üzerinde renksel efekt bırakmak için kullanılan filtrelerdir. Örneklendirecek olursak; günümüzde yagın olarak kullanılan fotoğraf paylaşım ağı Instagram'daki efektlere benzer etkiler bırakan filtrelerdir. Ancak; Photoshop programının yaşadığı gelişmeler nedeniyle pek yaygın kullanılmazlar.
-GÖRÜNTÜYÜ BOZAN FİLTRELER; Bunlar özel amaçlı filtrelerdir. Görüntü üzerinde oynama yaparlar. Spot etkisi, görüntü çoğaltma ve macro fotoğraf etkisi gibi özellikleri olan filtrelerdir.
GÖKHAN GÜNAY
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder