19 Ocak 2013 Cumartesi

Çin,sinemada dünyanın iki numarası oldu

Çin, sinemada dünyanın iki numarası oldu

Çin, 2012 gişe satışlarına göre dünyanın en büyük ikinci film piyasası oldu. 

 


Çin 17.07 milyar yuana (yaklaşık 2.74 milyar ABD doları) ulaşan filmlerin 2012 gişe satışları ile dünyanın en büyük ikinci film piyasası oldu.

Şinhua Ajansı’nın haberine göre, bu rakam 2011’e göre yüzde 30.18 arttı, Çin’deki film yapımcıları geçen yıl 893 film çekti.

Çin Devlet Radyo, Film ve Televizyon Kurumu Film Bölümü Başkanı Tong Gang, “Çin’in dünyanın en büyük üçüncü film yapımcısı ve ikinci en büyük film piyasası” olduğunu belirtti. Ülkede ithal filmlerden elde edilen bilet satışları 8.8 milyar yuana ulaştı. Bu rakam brüt bilet satışlarının yüzde 51.54’ünü oluştururken, ithal filmlerin gişe satışlarının, yerli filmlerin gişe satışını 9 yıl aradan sonra ilk kez geçtiği belirtiliyor. 


Çin sanayi,tarım,ticaretden sonra sinema sektörünede el attı! Ve eline attığı herşey gibi bu sektörüde kontrolü altına alarak patronu olmaya kararlı! Bu zor mu ? Evet bence zor ! Hollywood sineması gibi bir gerçek varken evet zor ama kesinlikle imkansız değil.Elde edilen sayısal verilere bakıldığında bunun imkansız olmadığını anlamak pek zor olmasa gerek.Yani Çin,bu sektörüde Amerika ve Avrupa devletlerine bırakmamaya kararlı.Çok fazla Çin sinema sektörüne ait film izlediğim söylenemez.Fakat izlediğim 2002 yapımı Kirli İşler filmiyle bu ülkeninde bu sektörde iddalı olduğunu gayet iyi anlamıştım.Filmi teknik ve içerik açıdan çok beyendim.Ama ne yalan söyliyim Çin sinema sektörünün buralara kadar geliceği aklımın ucundan dahi geçmezdi.Ama söylenicek fazla bir söz yok Çin'in  bu sektörde geldiği nokta çok açık ortada...

                                                                                                     Ferhat Kuruoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Follow @RenkliObjektif