20 Ocak 2013 Pazar

Fotoğrafçılık Ekipmanları-3




Tripodlar, Yansıtıclar, Flaşlar, Parasoley:


 Tripodlar; Üç ayaklar. Tripodlar yaklaşık 20 parçadan oluşan ve üç ayağı üzerinde durarak, makinanın sarsılmadan dengede durmasını sağlayan ekipmandır. 

 Belirli bir düzlemde makinayı sabit tutmak için kullanılır. Bu sayede fotoğrafta oluşacak olası sarsılmaları engeller. Bu durum daha çok uzun pozlama (düşük enstantene) fotoğraflarda günü kurtarmak için vardır. 

 Tripodlar bulundukları zemine kolaylıkla oturtulabilir ve taşıdığı su terazisi sayesinde dengede bir fotoğraf çekmemizde yardımcı olabilir. Bu özelliğinin dışında doğa belgeseli çekerken de çok işlevseldir. Söz gelimi; doğanın akışına ve vahşi hayata müdahele etmeden bir uzaktan kumanda yardımıyla makinayı uzaktan kontrol etmek mümkündür. Tek yapılması gereken tripodu kurduktan sonra, kamufule olunacak bir yerde doğru kompozisyonu beklemek olacaktır.



Yansıtıcılar; Reflektörler. Ana ışık kaynağından gelen ışığın denetimsel yansıma yönünü değiştirmek için kullanılır. Işık, onu yansıtacak zemine çarptığında aynı açı derecesinde yansır. Bu yansıtıcılar da işte bu işi yapmaktadırlar. Ana ışık kaynağının konu üzerinde bırakacağı sert gölgeleri yumuşatmak için kullanılır. 

 Ana ışık kaynağından gelen ışığı tam ters açıyla konunun üzerine yansıttığımız takdirde gölgeler kırılacaktır. Söz gelimi; bir model ile çalışıyorsak, yüzünün ana ışığı almadığı taraflarda gölgeler oluşur. Bu ekipman sayesinde bahsi geçen o gölgeler minumum seviyeye çekilir.



Flaşlar; kompozisyonun bulunduğu ortamın doğal ışık kaynağının yetersiz olduğu durumlarda kullanılan yapay ışık kaynaklarıdır. Hayatımızda en yaygın olarak cep telefonu flaşları kullanılsa da çok daha teknolojik, fiyatları binlerce dolara çıkan flaşlar da mevcuttur.


 Tepe ve stüdyo flaşları olarak iki türdedirler. DSLR makina aldığımızda zaten üstüne halihazırda tepe flaşı mevcut oalcaktır. Ancak; gerek hitap alanı gerekse gücü bakımından yeterli gelmez ise; stüdyo tipi flaşlar da kullanılabilir. 

 Flaşlar, güneş ışığına yakın değerlerde ışık veren kaynaklardır. Ancak; dezavantajları da vardır. Söz gelimi; tam bir flaş hedefi belirleyemeyeceğimiz için istediğimiz aydınlatmaya ulaşamayabiliriz. Söz gelimi; gece fotoğrafı çekerken flaşın patladığı en yakın konu aşırı parlak çıkar. Ancak; arka alan ise tamamen boşluğa düşmüştür. Adeta bir kara delik gibidir. Diğer bir sorun da fotoğrafta gözlerin kırmızı çıkmasıdır. Aslında o kırmızılıklar, flaşın göz bebeklerine kadar ulaşmasından kaynaklı ortaya çıkan kılcak damarlardır. Ancak artık bu durum bir sorun halini almaktan photoshop sayesinde çıkmıştır.



Parasoleyler; Işık kesiciler. İstenmeyen açılardan objektife giren ışığı engellemek için objektif ucuna takılan ekipmanlardır. Görüş açımız dışında kalan yerlerden gelecek ışığın makinaya ulaşmasını engeller.




GÖKHAN GÜNAY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Follow @RenkliObjektif