20 Ocak 2013 Pazar

Fotoğrafçılık Ekipmanları-1


Objektifler: 

 Fotoğrafın oluşması için film düzlemine yazma işlemi gerekmektedir. Bu düzlem, duyarkat ve sensör gibi isimlerle anılar ve fotoğrafın yazma işleminin gerçekleştiği yerdir. Makinaya giren ışığın bu düzleme ulaşması için kat ettiği yoldur aslında objektifler. Yani en net tanımıyla ışığı; makinanın içine, sensöre taşıyan ekipman, objektiftir.

 Objektiflerin üstlerinde diyafram, zum ve netlik halkaları bulunur. Bu sayede içeriye girecek ışık miktarına, odak uzaklığına ve netliğe objektifler üzerinden sayısal ayarlamalar yapılabilmektedir. Objektifler birbirlerinden açılarına (yani aslında odak uzak uzaklıklarına) göre ayrılırlar.



Objektif Çeşitleri:


-Çok Geniş Açılı Objektifler; 10mm ve altındaki odak uzaklıklarındaki objektiflerdir.* Balık gözü objektifler diye de adlandırılırlar. Mekanın olduğundan daha geniş görüntüsüne ulaşmak için kullanılır. Ancak; görüntünün kenarlarında yaptığı deformasyonlar nedeniyle özel amaçlar için kullanılır. Söz gelimi; bir hayvanın gözünden öznel görüntü alınacağı zamanlar gibi. 



-Geniş Açılı Objektifler; 50mm ve altındaki odak uzaklıklarındaki objektiflerdir.*  Mekanın genel görüntüsünün alınması gerektiği durumlarda, araba, telefon kulübesi gibi dar mekanlarda ve arkaplandaki görüntünün de görüntüde olmasının istendiği fotoğraflarda kullanılır.


-Normal Açılı Objektifler; 50-100mm aralığında odak uzaklıklarındaki objektiflerdir.* Normal açılı adını almasındaki etken, insan gözünün 50-55mm civarında bir odak uzaklığına sahip olmasıdır. Ön ve arkaplan arasındaki derinliğin algılanabilir boyutlarda olmasının istendiği fotoğraflarda kullanılır.


-Dar Açılı Objektifler; 150-200mm aralığında odak uzaklıklarındaki objektiflerdir.* Ön ve arkaplan arasındaki alan derinliğinin aşırı olduğu fotoğraflar için kullanılır. Netliğin dışında kalan yerlerin, algınlanamayacak kadar bulanık çıkmasının istendiği fotoğraflar için kullanılır.


-Tele Objektifler; 200mm ve üstü odak uzaklıklarındaki objektiflerdir.* Doğa belgeseli gibi alanlardaki fotoğraf çekimi için kullanılırlar.



*Verilen odak uzaklıkları kabul edilebilen ortalama değerlerdir. Odak uzaklıkları birer kesişim kümeleri oluştururlar. Söz gelimi; 10-20mm, 18-55mm, 55-200mm, 70-200mm vs.

GÖKHAN GÜNAY




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Follow @RenkliObjektif